İçeriğe geç

Forum

Please or Kayıt ol to create posts and topics.

Çalışanların ortağı olduğu şirket modeli

böyle bir şirket modeli var mı bilmiyorum ama olursa nasıl olurdu acaba diye biraz beyin fırtınası yapalım.

bütün çalışanların şirketin ortağı olduğu bir modelde olması gerekenler

*herkes kârdan eşit pay almalı

*önemli konularda örneğin yatırım ve birleşmeler gibi şirketin atılım yapmasına dair konularda her çalışanın oy hakkı görüş bildirme hakkı olmalı

*şirket çalışanları aldıkları kâr payını ister özgürce harcar ister daha çok kâr etmek için kendi çalıştığı şirkete yatırım yapar, bunun 2 sonucu olabilir yatırım yaparsa aynı zamanda kendi gelirini arttırmak için bir girişim yapmış olur eğer yatırım yapmazsa kendi gelirini riske atmış olur.

*eşit miktarda pay alan çalışanların şirkete yatırım konusunda katkıları azaldıkça paylarıda orantılı olarak azalabilir ve tam tersi yatırım yapanlar payını arttırabilir.

*yöneticilerden ziyade önemli olan büyüme stratejisi ve doğru yatırım programları ve karlılık politikaları olacaktır yöneticiye değil bu işleri yönetecek birimlere ihtiyaç olacaktır. herkes kazanmak ve aynı amacı gerçekleştirmek için arı gibi çalışmaya motive olacaktır aynı amacı taşımayanlar ise payları kritik seviyede düşünce şirketten kovulur ve payına el konur böylece el konulan pay için yeni bir çalışan/ortak alınır.

*herkesin kazanmaya odaklandığı ve organizasyonu sahiplendiği bir çalışma modeli ne şekilde işler bilemiyorum belki bunu araştırmak için bir deney yapılmalı belkide böyle iştiraklar vardır bilemiyorum.

beyaz yakanın köleden gerçek bir oyuncuya terfisi olarak düşünülebilecek bir iş modeli.