İçeriğe geç

Forum

Please or Kayıt ol to create posts and topics.

Sigara yasağı ve faşizm ilişkisi

"faşistlerin insanların kişisel alışkanlıklarını, günlük yaşamlarını kontrol etme isteği temel davranış bozukluklarından biri. ama bu kontrol etme isteği sistemli bir hale geldiğinde rejim zaten “izm”leşiyor; bu örnekte nazizm oluyor, genel olarak da faşizm diyoruz.

sistemli baskının modern çağdaki ilk örneğinde yani nazi döneminde başlayan sigara karşıtı kampanya, amansız bir devlet baskısına dönüşmüştür."

Bir tane sigara içen muhafazakar adam görmedim, desem kesin yanılıyorumdur ancak bu yanılgının çok küçük bir payla olacağına eminim. Sigara içen adamlara bakıyorum daha doğrusu kafamın içinden yokluyorum hepsi solcu insanlar, hatta sigara içerken sol çizgide yürüyen insanların sigarayı bıraktıktan sonra merkez sağa yöneldiğine çok şahit oldum.

Sigara içmek direksiyonu sola kırmamıza sebep olur, şeklinde bir teori geliştirecek olsam, bununla beraber insanın fabrika ayarlarında sağcı olduğunuda söylemiş olurum aynı zamanda. Bir anlığına, arkasında dayandığı hiç bir argüman bulunmayan bu teoriyi doğru kabul edelim. Sadece şunlara odaklanın, muhafazakar bir adam sigara alıp, onu yakıp, dumanını içine çekip çok şükür ciğerlerimiz bayram etti, gibi bir cümle kurabilir mi? İmkansız, sağcı adamın canı tatlı olur kendine iyi bakar şehit olmak yada sadaka vermek dışında hiç bir ziyanı kabul etmez. Maddi manevi her şeyine sahip çıkar. Sigaraya para vermek saçmalıktır, parayı çöpe atmaktır.

Sigara içen adam solcudur, öyle türküler dinlerki bağrı yanar içinde tutuşturup yakmak istediği şeyler vardır. Adalet ister, eşitlik ister, paylaşmak ister, özgürlük ister...

Çıkarır paketinden bir dal sigara, kibriti çakar tutuşturur, dudaklarının arasında, parmaklarının arasında, herkesin aldığından bir başka nefesle doldurur iki ciğerini. Duman önce kalbine ardından beynine sızar, kalp oksijen miktarı azaldı kendime ona göre bir ayar vereyim diyordur belki. Beyin ise kalp vites küçülttü hayırdır acaba ayık olmak icab eder diyordur belki. Sigara içince ilk vucud tepki verir dumanı alınca bir şeylerin ters gittiğinden kuşkulanır. Bir kaç paket sonra biyolojik tepki algımıza yansır sosyal yaşantıda da bir şeylerin ters gittiğini düşünmeye, görmeye başlarız. Sadece şüphe ile sorgulamaya başlarız. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük filozofları kızılderililerdir. Hiç bir batılı düşünür mükemmeli ortaya koyamadı ancak kızılderililer bunu direk yaşıyorlardı. Bu işin nirvanasıydılar. Zaten tütün amerikan yerlilerinin dünyaya kazandırdığı bir ürün. Bunlar tesadüf olamaz diyerek teorimin ne kadar geçerli olduğuna yönelik ucuz bir atıf yapmak istemiyorum ama illaki bir etkisi olmalı demekle yetinmiş olayım.